Mijn werkplek

Een huis dat volledig gedomoticeerd is, is natuurlijk niet van de een op de andere dag ontstaan. Er zitten uren en uren aan programmeren in, testen wat de beste instellingen zijn voor de lampen (kleuren en lichtsterkte), kijken welke automatiseringen het handigste zijn en scènes instellen zodat alles met 1 druk op de knop, of met 1 spraakcommando te bedienen is.

Veel van deze handelingen heb ik op mijn iPhone en iPad gedaan, maar aangezien ik ook gebruik maak van HomeBridge is het vaak ook een stuk makkelijker om alles op een computer te doen. Een toetsenbord, muis en groot scherm maakt het werk allemaal net iets eenvoudiger.

En dat is nu juist wat ik de laatste jaren niet zo goed geregeld had. Mijn MacBook Pro heeft jaren gewoon op de eettafel gestaan., of lag op de salontafel. Allemaal niet de meest ergonomische werkplekken.
Ik had wel een computerbureau, maar dat stond boven, ook niet echt gezellig.
Toen de Corona uitbrak en ik ook regelmatig thuis ging werken heb ik toch het bureau boven beter ingericht. Ik kocht een externe monitor zodat ik niet meer op zo’n klein schermpje hoefde te turen, kocht een nieuw toetsenbord en muis en was al helemaal in de zevende hemel.
Het was het echter nog steeds niet helemaal. Ik ben maar klein en het bureau was eigenlijk veel te hoog. Daarom stond mijn bureaustoel natuurlijk ook hoger en kwam ik niet echt lekker met mijn voeten aan de grond.
Daar kwam ik ook nog eens bij dat het werkblad net groot genoeg was voor mijn toetsenbord en muis. Als ik een A4-tje neerlegde kon ik mijn armen al niet meer kwijt. Dit vroeg voor drastische maatregelen.

Een aantal weken geleden heb ik een airco op de bovenverdieping laten plaatsen en hiervoor moesten op de logeerkamer kasten worden verschoven en wat dingen worden opgeruimd. Dit was mijn kans!
De oude zonnehemel liet ik door twee sterke buurmannen naar beneden slepen en in de voortuin mikken voor de ‘oud-ijzer-man’. Plaats!!!!

Al heel lang keek ik op Reddit en op Pinterest naar de perfecte werkplek. Ik deed flink wat inspiratie op en deze week hakte ik de knoop door. Ik charterde de buurvrouw om me te helpen slepen en een ritje naar Ikea was de volgende stap. Gelukkig zit die op 5 minuten rijden, dus het was niet echt een gigantische onderneming. Ik heb ervoor gekozen om twee ladeblokken van het type Alex te kiezen als ‘poten’ en als blad een keukenblad met de naam Karlby. Voor mij de ideale hoogte en na een paar uurtjes bouwen stond alles keurig netjes in elkaar.

Voor het inrichten van het bureau heb ik een paar dagen de tijd genomen. Dingen zijn een beetje van links naar rechts geschoven, maar ik denk dat ik mijn uiteindelijke indeling heb gevonden. Mijn MacBook Pro staat op zijn verhoging, een Rain Design mStand, waardoor het scherm ook fijn op ooghoogte staat. Het grootste deel van mijn werk wordt natuurlijk op mijn nieuwe monitor gedaan, een Samsung LU28E590DS.


In eerste instantie had ik mijn iPad in een flexibele arm hangen die links aan het bureau bevestigd zat, maar het was me niet stevig genoeg en ik kon de iPad niet in de verticale stand draaien. Een tijdje geleden kocht ik al een standaard om mijn iPad stevig neer te kunnen zetten en deze staat nu dus aan de rechterzijde van het bureau. Niet direct om op te werken, maar wel fijn om ondertussen mee te FaceTimen en lekker makkelijk tv op te kijken middels de Ziggo app.

Uiteraard hebben mijn nieuwe toetsenbord en muis ook hun plekje gevonden. De Logitech MX Keys typt echt hemels, vele malen fijner dan het Apple toetsenbord dat ik voorheen had. Vind het sowieso erg prettig om ook gebruik te kunnen maken van een numeriek toetsenbord.
Op dit moment maak ik gebruik van een Logitech MX Anywhere 2S muis, ik ben echter nog steeds aan het twijfelen over de MX Master 3. Ik vind het bij deze muizen erg prettig dat ze naar je hand gevormd zijn en dat je functies toe kunt wijzen aan de knoppen.

Deze blog gaat natuurlijk ook domotica en dus is ook dit bureau uiteraard uitgerust met een paar leuke snufjes. Ik heb echter een beetje een afschuw van kabels, dus ik heb er als eerste voor gezorgd dat deze nagenoeg zijn weggewerkt. Hiervoor nam ik van Ikea een Signum kabelgoot mee dat je aan de onderzijde van je bureaublad bevestigt en al je kabels aan het zicht onttrekt. Uiteraard is het niet helemaal mogelijk om alle kabeltjes verbergen, maar het scheelt al een hoop.
Omdat er op de muur waar het bureau tegenaan staat geen stopcontacten zitten heb ik een grote stekkerdoos in het rekje liggen, maar ik heb ook een blokje OP het bureau geplaatst. Het is namelijk toch wel makkelijk om even snel iets in te kunnen steken, zowel gewone stekker als usb. Ik nam dit blokje mee van de Hornbach en zette het vast met een sticky gelpad. Ik houd er niet zo van om iets meteen permanent vast te plakken. En dit werkt perfect…

Uiteraard moet er ook een beetje fatsoenlijk geluid zijn. Ik had al een Logitech Z333 set die ik gewoon als muziekspeakers gebruikte, maar ze zijn inmiddels gepromoveerd naar datgene waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn. Het subwoofertje staat onder het bureau en beide speakers staan op de hoeken van het blad. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kabels een beetje kort zijn en daarom heb ik de rechterspeakerkabel even moeten verlengen. Dan staat tenminste niet alles op spanning.

Dan nu echt de domotica. Voor de achterzijde van het blad haalde ik bij de Action een slimme ledstrip van LSC. Deze kun je instellen in de Tuya app en koppelen aan Google Home. Ik heb een poging gewaagd om deze ook HomeKit te koppelen middels HomeBridge, maar hier sloeg het volledige systeem van op hol. Op het bureau staat echter een Google Home mini en ik kan deze dus keurig met mijn stem bedienen.
In de bureaulamp zit een Trådfri kleurenlamp, dus ik kan er een kleurrijk geheel van maken.
Ik ben nog op zoek naar iets om links van het bureau te plaatsen zodat ik hier ook wat extra licht heb en nog wat extra kleur toe kan voegen.

Wat staat en ligt er verder nog? Aan de linkerzijde staat een hoofdtelefoonstandaard van New Bee. Deze houdt mijn Bose QuietComfort 35 II op zijn plek. Een hele fijne koptelefoon die geluiden van buiten nagenoeg compleet buitensluit. Fijn als er ergens in de buurt wordt geklust en jij je toch op je werk wil concentreren.

Tussen beide schermen ligt nog een draadloze oplader van Ikea om mijn iPhone of AirPods Pro op te laden (Inmiddels is degene die ik op het werk had liggen spontaan in brand gevlogen, dus deze lader gebruik ik absoluut niet meer).
Op het voetje van de monitor ligt een beeldje van een beeldje van een scarabee dat een kennis ooit als souvenir voor me meenam van zijn vakantiebestemming.
Rechts van het scherm staat een kunstplantje in een potje om alles een beetje aan te kleden en een houdertje om een mobiele telefoon rechtop in neer te kunnen zetten. Hier staat bovendien nog een kleine Boeddha bovenop, ook gewoon ter decoratie.
Onder mijn toetsenbord en muis ligt een lederen deskmat van Satechi. Deze beschermt sowieso het werkblad en zorgt er bovendien ook voor dat alles er een beetje netter uitziet.

Veel meer wil ik niet op het bureau zetten, omdat het er anders weer heel erg rommelig en druk uit zal gaan zien. Nu heb ik nog fijn plek om eventueel wat papieren neer te leggen zonder dat het in de weg ligt. Kabels en dergelijke die ik vaker nodig hebben liggen fijn onder handbereik in de ladeblokken en zijn dus ook meteen netjes opgeruimd.

Dat was een wel extreem lange blog over de simpele inrichting van een bureau. Ik hoop dat jullie er een beetje inspiratie door hebben gekregen. Misschien hebben jullie ook wel tips hoe ik het nog kan verbeteren. Ik hoor het graag van jullie in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *