Home+ 4, een must-have

Als je optimaal gebruik wilt maken van HomeKit is er mijns inziens één app echt onmisbaar op je iPhone/iPad.
De app Home+ 4 van Matthias Hochgatterer. Hij is een beetje prijzig, maar je hebt er uiteindelijk heel veel plezier van.

Soms wil je gewoon een automatisering maken die alleen wordt getriggerd als aan meer dan één eis wordt voldaan. Met de standaard Woning app is dat helaas niet mogelijk. Echter met Home+ wel. Denk hierbij een beetje aan het If This Then That principe.

Als voorbeeld, ik heb een automatisering op de slaapkamer gemaakt voor als ik afwezig ben en de temperatuur naar 22,5 °C is opgelopen.
Ik wil echter niet dat de airco aanspringt als het raam open staat, dus die voorwaarde heb ik er ook in meegenomen.
De airco springt in dit geval dus ook echt alleen maar aan als aan ALLE voorwaarden is voldaan.

Het woord AND kan echter ook worden vervangen voor OR. Dus dan is het een of/of automatisering. De opties zijn echt eindeloos.

Als je meerdere lampen in een scène hebt zitten kan ik me zomaar voorstellen dat je wil dat alle lampen exact dezelfde kleur uitstralen. In deze app is dat eindelijk mogelijk. Doordat de RGB code zichtbaar is kun je dus voor iedere lamp exact dezelfde kleur kiezen. Ik vind dat vooral heel erg prettig in mijn ‘Goedenavond’ scène waarbij alle lampen op dezelfde warme gele tint aangaan.

Uiteraard heeft de app ook wel zijn tekortkomingen. Zo zijn in de app bijvoorbeeld de door jou aangemaakte gegroepeerde apparaten niet zichtbaar, maar staan ze allemaal individueel in de app.
Ook je AirPlay 2 devices zijn niet te zien, dus scènes of automatiseringen met je HomePods of Sonos speakers zijn in deze app helaas niet mogelijk.

Bovenstaande tekortkomingen zijn echter te overzien en de overige opties maken dit meer dan goed.

Bijvoorbeeld het aantal icoontjes dat gebruikt kan worden. Mijn Roomba en mijn Nest zijn in deze app ook echt van het juiste icoon voorzien. De mogelijkheden zijn echt stukken uitgebreider dan in de Woning app.

Als je een newbie bent op het gebied van de automatisering in HomeKit kan ik me voorstellen dat dit allemaal een beetje overweldigend is. Het kost misschien een beetje tijd om de werking van de app goed te begrijpen, maar als alles is ingesteld zul je merken dat alles net iets soepeler loopt en opgeruimder is.

Door het OR principe is het namelijk ook mogelijk om één automatisering te maken met meerdere opties in plaats van allemaal losse automatiseringen in Woning. Bovendien kunnen de automatiseringen van een naam worden voorzien waardoor het allemaal weer een stukje overzichtelijker wordt.

Kom je er niet helemaal uit met een scène of een automatisering? Laat het even achter in de reacties, misschien kan ik je probleempje wel oplossen.

4 Reacties on “Home+ 4, een must-have

  1. Ik kan de complicaties op de Apple Watch nergens vinden. Als ik bij de instellingen kijk van de Watch app, moeten die er wel zijn.

    1. Nee, er is alleen een app voor de watch, geen complicatie. Staat ook nergens aangegeven dat die er wel zou moeten zijn.

  2. Top blogbericht! Ik overweeg om ook de Home+ app aan te komen maar ik vraag me af of het mogelijk is om ook een HomeKit accessoire als trigger te gebruiken voor iets anders (buiten HomeKit)

    Bijvoorbeeld: Als licht in garage aan gaat, voer een commando uit in Google Home of start een IFTTT/Power Automate actie.

    Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *