Mijn favoriete automatiseringen

Ik heb het er al eens eerder over gehad. Een slim huis betekent eigenlijk dat je niets meer zelf hoeft aan te zetten. Alles moet vanzelf gaan op basis van automatiseringen, automatiseringen gebaseerd op tijdstippen en aanwezigheid.

Nu heb ik een flinke lijst met automatiseringen. Een paar wil ik wel uitdiepen om jullie misschien ook wat ideeën te kunnen geven. 
Let op, nagenoeg al mijn automatiseringen zijn aangemaakt in de app Home+ 4, dit kan er wel in resulteren dat er voor sommige dingen ook een scène wordt aangemaakt.

Start Roomba

Ik draai vrij veel vroege diensten en hoe fijn is het dan als je ‘s middags thuiskomt in een huis waarvan de benedenverdieping al helemaal gezogen is? 
Omdat ik onregelmatig werk heb ik de automatisering ingesteld op tijdstip en niet op dag, ik wil natuurlijk niet op mijn vrije dag al om 05.45 uur wakker omdat mijn Roomba begint met stofzuigen.
Vrijdag is sowieso mijn vrije dag en deze is daarom ook niet in de automatisering meegenomen. Vertrek ik tussen 05.45 uur en 08.30 uur dan wordt de Roomba dus gestart.
Op het moment dat ik dus ‘s ochtends vertrek en de straat uitrijd start mijn Roomba. Tegen de tijd dat ik op het werk arriveer is de gehele benedenverdieping al nagenoeg aan kant.

Airco 17 ºC

Sinds dit jaar hangt er een airco op mijn slaapkamer en dat is echt een van de beste aankopen van de afgelopen jaren, helemaal gezien de afgelopen hittegolf. Hahahaha, ik heb in tijden niet zo lekker geslapen, het was heerlijk koel op de slaapkamer.
Maar ook nu moest ik natuurlijk gewoon werken en hoe lekker is het dan om na een warme middagdienst of nachtdienst thuis te komen en een heerlijk koele slaapkamer op te kunnen lopen?
Let op, ik heb er wel voor gezorgd dat er aan een paar voorwaarden moest worden voldaan. De temperatuur moet 23,5 ºC of hoger zijn, ik ben afwezig EN het raam moet dicht zijn. Indien het raam open is en de airco gaat aan is dat natuurlijk gigantische verspilling.  

Scènes triggeren met Google Home

Ik heb er al een aparte blog aan gewijd over hoe een en ander in te stellen. Ik heb voor mijn meest gebruikte scènes een automatisering gemaakt welke ervoor zorgt dat ik deze aan kan roepen via de Google Assistent. In de blog lees je alles over het hoe en wat.

Triggers standaard scènes

Uiteraard heb ik net als de meeste mensen die HomeKit gebruiken een aantal standaard scènes. Verlichting voor ‘s avonds, verlichting voor ‘s ochtends etc. 
Voor de scène ‘Goedenavond’ heb ik een aantal automatiseringen gemaakt. Als ik thuis ben en het is een half uur voor zonsondergang, dan schakelt deze vanzelf in. 
Kom ik na zonsondergang (en voor zonsopgang thuis), ook dan schakelt deze scène automatisch in. Op deze wijze kom ik nooit in een donker huis thuis.

Ik heb natuurlijk ook een hele lading automatiseringen voor bijvoorbeeld mijn bewegingsmelders. Op sommige plekken in huis hoeven deze alleen maar als het donker is het licht in te schakelen, op sommige plekken, denk aan bijvoorbeeld de kelder en de zolder, altijd. 

Ik heb ook nog een aantal automatiseringen gemaakt waarmee ik mijn alarm in- en uitschakel en automatiseringen over wat er moet gebeuren als het alarm wordt getriggerd. Dit is echter zo’n uitgebreid onderwerp dat ik er binnenkort een aparte blog aan zal wijden.

Wat zijn jullie favoriete automatiseringen? Ik lees ze graag in de reacties!

4 Reacties on “Mijn favoriete automatiseringen

 1. Mooi overzicht. Mijn favoriete automatisering is de koppeling tussen mijn beamer scherm, beamer, Logitech harmony en Hue lampen.

  Ik heb bij mij thuis een beamer scherm hangen welke ook via een Somfy RTS motor op en afrolt. Deze is te bedienen via een Somfy Telis 1 afstandsbediening. Deze heb ik even moeten inlezen wat de juiste hoogte van afrollen is. Aangezien deze anders mijn centerspeaker en het tv meubel zou raken.

  Via de Somfy RTS plug-in op mijn Homey heb ik hem gekoppeld. En ingesteld dat zodra de scène beamer scherm bediend wordt deze afrolt tot “my position” welke precies is zoals bovengenoemde.

  Deze scène heb ik vervolgens in een flow in Homey vastgelegd met de Homey Harmony Hub plugin. Speciaal voor Logitech Harmony afstandsbedieningen. Met de Harmony app heb ik verscheidene apparaten zoals mijn Sony tv, Satteliet decoder, Apple TV, NAD receiver in eigen scenes gekoppeld. Normaal zijn deze enkel via de afstandsbediening of de Logitech Harmony app te bedienen. Echter via die plug-in ook via HomeKit.

  Zodra de scène Apple Beamer of Beamer kijken wordt gestart. Dan worden de betreffende apparaten aangezet, inclusief Epson beamer. Even later wordt de flow in Homey geactiveerd, welke dan weer het scherm laat zakken of oprollen (als ik alles uitzet). Tevens wordt de Hue verlichting gedimd of gaat weer helderder (wederom als alles uitgaat).

  1. Oh wow, dat is een hele mooie automatisering. TV zit hier nog niet in de automatiseringen. Ik kan hem wel via Google bedienen, maar dat is alleen aan of uit. Eigenlijk zou de Ziggo Next gekoppeld moeten kunnen worden.

 2. En waar zou ik dat script dan moeten plaatsen? In HomeKit wordt geen gebruik gemaakt van scripts. Kan wel een automatisering maken idd dat hij dockt als ik thuis kom.

 3. De scripts plaats je in de map waarin je terecht komt als je inlogt op je Raspberry Pi, /home/pi/ is die map mits je inlogt als de gebruiker pi. Welke je uiteraard kunt wijzigen in een ander pad, mits je de verwijzingen vanuit de bovenstaande plugin wijzigt in het juiste pad.

  Homekit voert inderdaad de scripts niet uit, dat doet je Raspberry Pi in opdracht van Homebridge in dit geval. Je zou het ook kunnen oplossen met een cronjob, maar dat maakt het minder te tweaken vanuit Homekit zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *