HomeKit scènes triggeren met Google Home

Zoals je beslist wel zult weten is de HomePod in Nederland officieel niet verkrijgbaar. En je loopt thuis natuurlijk ook niet altijd met je iPhone in je broekzak. Nou is het wel zo fijn als je je huis stemgestuurd kunt bedienen zonder de hele tijd je iPhone of Apple Watch bij je te hoeven hebben.

Inmiddels staat in veel huishoudens wel ergens een Google of Nest Mini, een Nest Hub, een Home of misschien een speaker met ingebouwde assistent.
Hoe fijn zou het dan zijn als je hier gewoon een commando aan kon geven en de scène die je zo zorgvuldig in HomeKit hebt gemaakt wordt getriggerd?
Nou, dat kan!!! Hier komt echter wel HomeBridge bij om de hoek kijken.

In een eerder bericht heb je al kunnen lezen hoe je HomeBridge installeert. Om je scènes te kunnen triggeren heb je twee plugins nodig, te weten HomeBridge to Google Smart Home en HomeBridge Dummy.

HomeBridge to Google Smart Home dien je in te stellen volgens de instructies die verschijnen bij het installeren van de plugin.
Mocht je apparaten in beeld krijgen die je reeds al aan Google toe had gevoegd (Omdat ze wel Google ondersteunen, maar HomeKit niet), of die je simpelweg niet in beeld wil hebben, kun je deze onder Advanced –> Accessory Filter uitsluiten.

Nu komt het belangrijkste, je gaat ervoor zorgen dat je jouw zorgvuldig opgestelde scènes in HomeKit dadelijk ook kunt aanroepen via Google.

In HomeBridge Dummy ga je nu schakelaars maken welke je dadelijk wilt gebruiken om bepaalde scenes te kunnen triggeren.
Hieronder zie je een voorbeeld van de schakelaars die ik heb gemaakt, degene waar het woordje Google achter staat worden straks in de Routines gebruikt.

Als je alle knoppen aan hebt gemaakt herstart je HomeBridge en je zult zien dat deze in je overzicht van Google Home zullen verschijnen. Wijs ze vervolgens netjes aan een ruimte toe.
Ik heb zelf zowel in Google als in HomeKit een ruimte aangemaakt met de naam ‘Bridges’ zodat ik hier alle knoppen netjes bij elkaar heb staan.

In HomeKit maak je vervolgens voor iedere knop een automatisering aan. Doe dit op de navolgende wijze:
Als een accessoire wordt bediend –> Selecteer schakelaar –> Wordt ingeschakeld –> Selecteer scène.

De belangrijkste dingen zijn inmiddels gebeurd. Het is nu al mogelijk door de scènes via Google aan te roepen door te zeggen ‘Hey Google, activeer Goedenavond Google’. Uiteraard kun je de schakelaar ook een andere naam geven die voor jou makkelijk is en ben je klaar.

Ik heb het echter nog iets meer uitgebreid. In de app Google Home hebben we sinds kort eindelijk ook de beschikking over Routines en kun je met één commando meerdere dingen tegelijk triggeren. Een aantal routines zijn al standaard voor je aangemaakt, waaronder de routine Goedemorgen.
Omdat je scène al volledig in HomeKit is ingesteld hoef je nu dus alleen maar bij ‘Instellingen aanpassen voor lampen, stekkers en meer’ de schakelaar aan te zetten.

Ik heb zelf ook enkele andere routines aangemaakt waarmee ik bijvoorbeeld ‘s avonds het licht ergens aan- of uitzet. Als ik dan iets zeg worden niet alleen alle lampen aan- of uitgezet, maar krijg ik ook nog een terugkoppeling van Google te horen waarbij hij (Ik heb de mannelijke stem) me bijvoorbeeld een fijne avond wenst of ‘Slaap lekker’ zegt. Maakt het allemaal net iets persoonlijker vind ik, maar dat is natuurlijk net wat je wel of niet fijn vindt.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Ik heb heel lang nagedacht over hoe ik alles samen kan laten werken. Één van de belangrijkste redenen was toch wel dat ik in HomeKit een volledig alarm in heb gesteld dat ik ook met Google wilde kunnen triggeren. Dus ‘s avonds bij Welterusten inschakelen en ‘s ochtends met Goedemorgen weer uit kunnen schakelen. Op dit moment werkt alles echt feilloos samen en ik kon niet blijer zijn met hoe het op dit moment werkt.

Heb jij nog tips of vragen? Laat ze vooral in de comments achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *