Automatiseringen aanmaken

Als je je huis écht slim wil maken is het verstandig om met automatiseringen te gaan werken. Hiermee stel je onder andere in wanneer een bepaald apparaat aan of uit moet springen en in welke ‘stand’.

Om een aantal dingen te vereenvoudigen is het handig om van tevoren aan de slag te gaan met het maken van Scènes. 

In mijn huis zijn de automatiseringen grotendeels ingesteld op zonsopgang en zonsondergang. Dit houdt in dat je gedurende het jaar niet steeds een ander tijdstip in hoeft te stellen zodat je huis niet verlicht wordt terwijl het nog niet donker is en vice versa.

Verder gebruik ik ook de aanwezigheidsfunctie erg veel. Als ik niet thuis ben hoeft uiteraard het licht niet overal aan te gaan. Daarentegen is het ook erg fijn dat ik altijd in een verlicht huis thuiskom, ook al is het midden in de nacht. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn diverse apps te verkrijgen die de automatiseringen nog verder uit kunnen breiden dan mogelijk is met de standaard Woning App. Voorbeelden hiervan zijn de Eve app en Home+. Vooral die laatste geniet mijn voorkeur omdat de mogelijkheden hiermee eindeloos zijn.

Hiernaast zie je een voorbeeld van mijn automatiseringen die ik in heb gesteld voor de verlichting op de benedenverdieping. 

Overdag brandt altijd het licht in de keuken en een letterbord in de woonkamer. De scène ‘Aanrecht’ bestaat uit een Hue lichtstrip en een kort lichtstripje van Ikea dat op een slimme stekker van Ikea is aangesloten. De scène is puur ingesteld om de Hue strip op de goede kleur en lichtsterkte in te stellen.

De scene ‘Goedenavond’ bevat alle schemerlampen in mijn woon- en eetkamer. Ben ik thuis, dan gaat deze een half uur voor zonsondergang vanzelf aan. Kom ik pas na zonsondergang thuis, dan wordt deze geactiveerd op het moment dat ik de straat in kom rijden/lopen.

Uiteraard zijn er nog veel meer automatiseringen die je in kunt stellen, buitenverlichting, verlichting op de bovenverdieping, noem maar op. Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van alle apparatuur die je in huis hebt.

Houd bij het aanmaken van je automatiseringen vooral rekening met je huisgenoten. Zorg dat ze allemaal zijn toegevoegd aan je Woning app en stel automatiseringen ook in op aanwezigheid van personen. Zou namelijk heel vervelend zijn dat jij het huis verlaat en je huisgenoot ineens in het donker zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *