Scènes instellen in HomeKit

Scènes, onmisbaar als je veel apparaten in huis hebt. Met 1 druk op de knop zet je een groep apparaten aan of uit, zelfs als ze in verschillende ruimtes staan.

Hoe makkelijk is het om als je ‘s ochtends wakker wordt alles in huis in 1 keer in te kunnen schakelen of op het moment dat je je huis verlaat alles in 1 keer uit kunt zetten?
Door scènes aan te maken is het makkelijker om automatiseringen in te kunnen stellen. Je hoeft tenslotte alleen maar de omstandigheden in te geven en dan de gewenste scène hieraan te koppelen.

‘Wat zijn dan handige scenes om aan te maken’ hoor ik je denken…
Dat ligt er uiteraard aan hoeveel apparaten je in huis hebt. Laten we in eerste instantie uitgaan van de woonkamer. ’s Avonds is het fijn als de lampen op een warme maar gedimde kleur aangaan. Zo fijn, dat lampen niet meer op volle sterkte aangaan, maar dat je de lichtsterkte zelf kunt bepalen van iedere lamp in huis zonder overal dimmers te moeten installeren.
Hiernaast zie je de scène zoals ik deze thuis heb ingesteld. Mijn woonkamer is echt niet belachelijk groot, maar ik heb er voor het gemak wel twee kamers van gemaakt zodat ik het eetgedeelte afzonderlijk uit kan zetten met 1 spraakcommando. Mijn scène heet heel eenvoudig ‘Goedenavond’…

Zoals je ziet heb ik geprobeerd om mijn apparaten allemaal makkelijk te onthouden namen te geven. Ik zie sommige mensen die de lampen Hue 1, Hue 2 etc. noemen, maar na een beetje uitbreiding is dat volgens mij echt niet te onthouden.
Tevens probeer ik een beetje een passende afbeelding bij een apparaat te kiezen, dat lukt natuurlijk niet altijd, de keuze is niet heel groot. Mocht je slimme stekkers hebben, bij deze kun je aangeven hoe je wil dat HomeKit ze weergeeft. Als stopcontact, lamp of ventilator…

Ik heb in de loop van de jaren heel wat scènes ingesteld, maar ik maak even een opsomming van degene die ik het meeste gebruik.

  • Goedenavond: Sfeerverlichting in de woonkamer/eetkamer
  • Daglicht: Alle lampen op volle sterkte met wit licht voor het geval ik iets heel goed moet kunnen zien
  • Welterusten: Alle lampen in huis gaan uit
  • Afwezig: Alle lampen in huis gaan uit, met uitzondering van enkele lampen die ik wil laten branden om het huis een bewoonde indruk te geven.
  • Movie Night: Alle lampen dimmen naar een zachtblauwe kleur zodat het net lijkt alsof je echt in de bioscoop zit. Maakt de belevenis van een spannende film net iets intenser.

Uiteraard heb ik nog meer scènes, maar dit zijn wel degene die ik het meeste gebruik.

Nu je hebt besloten welke apparaten je hebt gekozen is het dus ook belangrijk dat je instelt welke kleur en lichtsterkte je wil dat het apparaat heeft. Op die manier gaan de lampen iedere keer op dezelfde instelling aan.

In een volgende blog zal ik uitleggen hoe je in kunt regelen dat de meest gebruikte scènes automatisch in- en uitschakelen op basis van tijd op aanwezigheid.

1 Reactie on “Scènes instellen in HomeKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *